Welkom bij Econe

Algemene vragen

Watt is de natuurkundige meeteenheid om vermogen aan te geven. Het is opgebouwd uit een eenheid van tijd en energie. Energie wordt aangegeven met joules. Je kent calorieën uit eten? Met joules wordt op eenzelfde manier energie geduid. Een Watt is heel simpel één joule per seconde. Als een gloeilamp een vermogen van 60 Watt heeft, betekent dit dat de lamp 60 joules per seconde verbruikt.

Voorheen werd er bij gloeilampen meestal gesproken over het aantal Watt om daarmee aan te geven hoeveel licht de lamp geeft. Dit is feitelijk onjuist aangezien de wattage aangeeft hoeveel stroom een lamp verbruikt maar dit zegt niks over de lichtopbrengst. De lichtopbrengst wordt aangegeven met het aantal Lumen.

De kleur van verlichting wordt aangegeven in Kelvin (K). Hoe lager de Kelvin waarde hoe warmer de lichtkleur. Veel gebruikte lichtkleuren zijn:

2700K = extra warm wit
3000K = warm wit
4000K = neutraal wit
5000K = koel wit
6000K = extra koel wit

Lumen is de eenheid voor lichtstroom. Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Hoe hoger de Lumen hoe meer licht een lamp geeft.

De efficiëntie van een LED Lamp is afhankelijk van de Lumen/Watt verhouding (Lm/W). Zo is het dus mogelijk dat 2 lampjes van verschillende fabrikanten met dezelfde wattages toch niet evenveel licht geven, vandaar dat fabrikanten van LED Lampen nu ook de Lumen op de lamp/verpakking zetten.

LED (Light Emitting Diode) is een techniek die al teruggaat tot 1907 maar pas echt doorbrak in het jaar 1962. Sindsdien kennen we de LED eigenlijk alleen als controlelampjes in diverse elektronische apparaten. Vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw zijn de LED lampen eigenlijk pas verder ontwikkeld tot waar we nu staan.

Het grootste voordeel van LED verlichting is dat we met een laag Wattage een hoge Lumen opbrengst kunnen bereiken en tevens een veel langere levensduur dan de oude bekende lichtbronnen zoals gloeilampen, halogeenlampen en fluorescentielampen (TL).

Ra, ook wel CRI (Color Rendering Index) genoemd staat voor kleurweergave Index. De benadering van de werkelijke kleur. Ra=100 is de meest werkelijke kleur, deze wordt echter door geen enkele normale lichtbron gehaald. Voor witte LED Lampen geldt dat de berekende RA waarden niet overeenkomen met de visueel ervaren kleurverschillen (Bron Olino). Dit komt doordat de Ra-waarde een gemiddelde is van de Ra-waarden van ieder van de acht referentiekleuren. Er zijn echter meer dan acht kleuren die voor een weergave zorgen.

Nee, bij kleinere aantallen armaturen zal dit geen problemen opleveren en kunt u de LED TL buis met bijgeleverde starter gewoon plaatsen. Bij grotere aantallen adviseren wij wel om de bestaande techniek in het armatuur te overbruggen.

LED geeft licht in dezelfde kleurtemperatuur als de conventionele verlichting. Echter bij conventionele verlichting is er in het kleurenspectrum veelal nog het UV licht dat qua kleur wel zichtbaar is maar geen invloed heeft op de lichtopbrengst. Dit kan voor het oog een vertekend beeld geven. Tevens kan er zelfs iets verschil zitten in lichtkleur tussen de onderlinge fabrikanten van verlichting, maar deze volgens de norm toch in dezelfde kleurtemperatuur range worden ingeschaald.

Een groot aantal Econe producten zijn dimbaar. Mocht u op zoek zijn naar een dimbare LED lamp, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u dan vertellen of wij de door u gewenste lamp in een dimbare uitvoering hebben en welke dimmer u hiervoor nodig heeft.

 

Een groot aantal Econe producten zijn dimbaar. Mocht u op zoek zijn naar een dimbare LED lamp, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u dan vertellen of wij de door u gewenste lamp in een dimbare uitvoering hebben en welke dimmer u hiervoor nodig heeft.